Gibraltar rock

Door Autentical expert Michael Madsen

Beleef de authenticiteit van Gibraltar – “De Spaanse trappen” leiden je naar een plek met spectaculair uitzicht, zonder om te komen in massa’s toeristen.

Het is uiteraard erg uniek dat een klein deel van Engeland grenst aan Spanje. Het is zelfs interessant om te zien – ook al is Gibraltar op zich geen grote bezienswaardigheid – en het is zeker iets wat je niet mag missen. Daarnaast is het uitzicht de grootste attractie – een uitzicht dat je zonder twijfel met honderden andere toeristen zult delen.

In tegenstelling tot de lange rijen die er eerst waren, verloopt het passeren van de grens nu gelukkig snel en vlot, zodat je er zonder problemen met de auto kunt komen. Parkeren kan in de grote parkeergarage net voorbij de luchthaven. De eerste indruk doet lelijk, vervallen en vies aan en er is veel verkeer en bouwlawaai. Gelukkig houdt dit op zodra je de oude stadswal en de voetgangerszone bereikt.

Het is het uitzicht vanaf de top van de rots dat het bezoek meer dan de moeite waard maakt. De top is te voet, per kabelbaan, bus of taxi te bereiken.

De meest comfortabele keuze is om een taxi te delen met 8 personen – dit kost EUR 35 per persoon inclusief entree. Er staan ca. 15-20 taxi’s te wachten om toeristen middels een vaste route met diverse uitzichtspunten naar te top te brengen. Het is redelijk goed georganiseerd, maar je bent niet alleen in de natuur of met de apen – er zijn overal toeristen!

Gibraltar Klippe

The tourbussen kunnen ca. 25 passagiers vervoeren en zijn uiteraard voordeliger. Echter, het probleem is dat er steeds 8-12 bussen tegelijkertijd stoppen bij een uitzichtpunt, waardoor je je onderdeel voelt van een soepele toeristen machine.

Als je met de kabelbaan gaat, moet je eerst in de rij staan, om vervolgens met veel mensen gelijktijdig de cabine in te gaan en op dezelfde plek weer uit te stappen. Het voordeel van de kabelbaan is dat je je energie niet hoeft te verspillen om de top te bereiken en je op jouw gemak kunt rondwandelen – dit is bij de taxi’s en de bussen niet mogelijk doordat ze slechts kort stoppen.

Uiteindelijk zie je “De Spaanse trappen”. Een oude trapopgang – met oneven en verschillende soorten treden – gebouwd door de Spanjaarden voordat de Britten naar de rots kwamen. De taxi chauffeurs waarschuwen voor de hoeveelheid treden – omdat dit hun inkomsten drukt als klanten te voet gaan. De Spaanse treden leiden naar de beste natuurlijke impressie en authentieke ervaring van Gibraltar – maar zij eisen veel van de natuur. Om het nationaal park op de rots te bezoeken betaalt u EUR 15 per persoon.

De grot van St. Michael’s, is een van de stops als je met de taxi of bus gaat, maar het is niet de moeite waard deze te bezoeken – tenzij je nog nooit een druipsteengrot hebt gezien.

Daarentegen zijn de uitzichten overweldigend – en het maakt zelfs niet uit of je ze vanaf één plek ziet. Ook de apen zijn leuk om te zien, maar deze kom je ongeacht hoe je de top bereikt tegen.

Terug in de stad kom je op de winkelstraat genaamd, Main Street. Hier bevinden zich dure shops, enkele Britse bars, enkele in Spaanse sfeer ingerichte cafetaria’s en restaurants – en vooral veel toeristen.

Je kunt een shepherd’s ovenschotel of vis en chips nemen in van de pubs en daarna weer snel verder gaan. Ga bijvoorbeeld naar de naastgelegen Boheemse stad Tarifa, waar ook veel toeristen zijn, maar waar je minder overlast zult ervaren doordat er veel fijne restaurants, winkeltjes, pleinen en straatjes zijn om te bezoeken – hier hebben ze hun best gedaan om de authentieke sfeer te behouden!

Gibraltar rock

 

3 Geweldige accommodaties in Tarifa – dicht bij Gibraltar:

Room Tarifa. Gevonden op Autentical! Boek op

Booking.com

Arte Vida. Gevonden op Autentical! Boek op

Booking.com

Silos 19 Suites. Gevonden op Autentical! Boek op

Booking.com

Meer unieke accommodaties