door Autentical expert Michael Madsen

Spanje is in het algemeen niet echt geschikt om te fietsen – de wegen zijn hiervoor te gevaarlijk en er zijn nauwelijks fietspaden. De grote uitzondering hierop is de oude spoorlijn genaamd ‘Vias Verdes’, de groene wegen, die uitstekend zijn voor fietstochten. Zelfs voor families met kinderen.

Op enkele verlaten oude spoorwegen hebben ze de sporen weggehaald en er verder asfalt of grind opgegooid om er zo op te kunnen fietsen. Dit zijn lange, rechte wegen zonder heuvels, waarbij je door tunnels in de bergen gaat zonder enig verkeer. Behalve wanneer je een weg oversteekt natuurlijk. Ze zijn terug te vinden in de geweldig prachtige landschappen met enkele bezienswaardigheden zoals stieren in hun gesloten habitat.

In het midden van Andalusië is er de 36-km lange route ‘Via Verde de la Sierra’ die van Olvera naar Puerto Serrano in de Cadiz provincie gaat, maar ook in de buurt van Ronda is (Provincie Malaga). Deze route gaat langs verschillende stierenfokkers, je krijgt dus vele stieren te zien achter hun hekkens op deze weg.

Je hebt dan ook nog de 128-km lange route ‘Via Verde del Aceite’, die van Puente Genil in de provincie Cordoba gaat, helemaal tot Jaen, waarbij je langs het prachtige natuurreservaat van Sierras Subbéticas gaat.

Er zijn verscheidene tour operators die zowel begeleide tochten als fietsenverhuur organiseren, zodat je een fietsvakantie kunt organiseren, of een dagtripje, zonder dat je de eigen fiets hoeft mee te nemen. Kijk hiervoor op Biketoursmalaga.com.

 

3 great places to stay by the old railway tracks ‘Vias Verdes’:

Estación Via Verde (Olvera). Onthoud dat je deze hebt gevonden op Autentical! Boek via

Booking.com

El Cortijillo (Luque/Zuheros). Onthoud dat je deze hebt gevonden op Autentical! Boek via

Booking.com

Sierra de Araceli (Lucena). Onthoud dat je deze hebt gevonden op Autentical! Boek via

Booking.com

Meer unieke accommodaties