Door Autentical expert Michael Madsen

De witgekalkte Andalusische dorpjes zijn mooi en gezellig. Zeker als je de bekendste plekken mijdt en gaat waar alle anderen niet komen.  Er is een klein dorpje dat bijzonder leuk is, gekenmerkt door zijn ligging aan de rand van de kliffen en met een prachtig aangezicht van onderaf; Zuheros is meerdere malen gekozen als een van de mooiste dorpen van Spanje. 

Het dorp ligt in de provincie Cordoba, direct naast het natuurpark “Sierras Subbéticas” en naast één van de verlaten spoorlijnen “Vias Verdes“. Wanneer je door het dorp loopt of rijdt is er niet veel te zien. Maar als je het vanaf de straat beneden ziet – of nog beter; bekijk het vanaf de oude spoorlijn “Vias Verde” – het heeft een fantastische aanblik en is een mooi voorbeeld van een witgekalkt Andalusisch dorp. 

Het natuurpark “Sierras Subbéticas de Cordoba”, grenzend aan Zuheros, is een groot natuurreservaat met prachtige paden om te wandelen en met kleine wegen om doorheen te rijden. Ook de prachtige kapel “Ermita Virgen de la Sierra”, is een kleine onbekende schat die je misschien bij een bezoek helemaal voor jezelf hebt. Hoger op de berg achter Zuheros vindt u de vleermuisgrot “Cueva de los Muercelagos“, de enige echte bezienswaardigheid van de plaats die onbekend is bij de meeste buitenlanders. Je moet hier van tevoren reserveren – anders kom je er niet in.

Zuheros is het beste te verkennen op de fiets. Een van de oude verlaten spoorlijnen “Via Verde del Aceite“, die nu wordt gebruikt als fietspaden, loopt recht voor en onder Zuheros – en is de beste plek om het prachtige dorp te ervaren. “Vias verdes” is perfect – zowel voor fietsvakanties als voor een enkele fietstocht op uw vakantie. Er zijn geweldige accommodatie mogelijkheden langs de spoorlijnen – en veel opties voor het huren van fietsen. 

De regio staat vooral bekend om zijn olijfolie. De naburige stad Baena is de bekendste locatie voor olijfolie van hoge kwaliteit in Andalusië.  Het hele gebied is gevuld met olijfgaarden zover het oog reikt. Probeer de verse, groene en geurige lokale olie op een sneetje brood – dat is de ultieme ‘tapa’ in de omgeving van Cordoba. 

 

 

2 leuke accommodatie opties in de buurt van Zuheros:

El Cortijillo (Luque/Zuheros). Vergeet niet dat je het op Autentical hebt gevonden! Boek het op

Booking.com

Sierra de Araceli (Lucena).Vergeet niet dat je het op Autentical hebt gevonden! Boek het op

Booking.com

Meer unieke accomodaties