Cueva de Ardales

Door Autentical expert Michael Madsen.


Cueva de Ardales is gelegen nabij het witgewassen dorp Ardales, ca. 50 km van Malaga stad.

Het bezoek aan de pre-historische grot in Ardales is een ware belevenis in het pikkedonker. Draag een warme trui en goede schoenen, want er zijn geen lichten en de trappen zijn niet aangepast voor toeristen. Het is overigens alleen voor mensen die Spaans verstaan, want het is noodzakelijk om de instructies van de gids te volgen.

Als je door de vochtige grot over de ongelijke treden steeds verder naar beneden gaat, het donker in met alleen een zaklamp, dan maak je een reis terug in de tijd. De gids kan ontzettend goed uitleggen hoe de lokale bevolking van Ardales hier in de beginjaren geleefd heeft, hoe ze met een twijg de muurschilderingen maakten en lampen plaatsten in de vele kamers en hal van de grot.

Pre-historic spray-painted hand

Pre-historische handschildering

We hebben tijdens de reis niet veel grotschilderingen gezien – feitelijk slechts 4-5 voorbeelden – maar de ongebruikelijk toegewijde gids slaagt erin onze aandacht te houden met spannende anekdotes, over hoe ze erachter kwamen wat de inheemse volkeren in het gebied deden. Hij had het bijzondere talent om de kinderen bij zijn verhalen te betrekken – onze zoon was volledig verkocht nadat hij onder de vleugels van de gids was genomen en werd betrokken bij de hele reis van 2 uur, in de grot zelf.

Het bezoek vereist begrip van het Spaans en moet worden gereserveerd in het Ardales Museum. Al met al duurt het 3 uur, incl. bezoek aan het museum en vervoer naar de grot.

Cueva de Ardales

Toegang tot de grot

 

 

Dit zijn de 3 mooiste accommodaties in de buurt van Ardales:

Hotel La Posada del Conde. Gevonden op Autentical! Boek op

 

Booking.com

La Garganta. Gevonden op Autentical! Boek op

 

Booking.com

Finca El Arpa. Boek het hier op

 

Autentical

meer unieke accommodaties